Krise og sorg

De fleste mennesker vil i løbet af livet opleve tab eller på anden vis blive udsat for betydningsfulde livsbegivenheder, der kan udløse krise og sorg. Det kan for eksempel ske, hvis én, man holder af, bliver syg og dør – eller hvis man selv rammes af kritisk og alvorlig sygdom –hvis éns ægteskab går i stykker, eller arbejdet mistes, hvis man kommer ud for en ulykke eller måske bliver udsat for overfald eller vold.

Sorg eller ulykke er oftest forbundet med forandring, og tilværelsen bliver efterfølgende aldrig helt det samme igen. Nogle kommer godt igennem krisen og sorgen, mens andre lukker sig inde og bliver bange, nedtrykte og har svært ved at finde tillid til verden igen.

Reaktionerne er forskellige fra menneske til menneske og afhænger af både personlighed, opvækst, hvor man er i livet, og hvordan man har det lige på det tidspunkt, hvor ulykken eller sorgen rammer, samt hvilken tilknytning der var til den eller det mistede.

Det kan være svært at klare sig igennem en krise eller sorg alene. Det er meget vigtigt at have nogen at dele den med. Det kan være gode venner, familie, arbejdskammerater eller andre, man har tillid til.

Det er dog ikke alle, som har eller kan finde den opbakning i sit private liv. Og andre gange kan sorgen være så voldsom, at det kræver hjælp fra en professionel. Et samtaleforløb hos psykolog vil kunne understøtte den nødvendige psykologiske proces i forhold til bearbejdningen af henholdsvis krise og sorg.